Доступність посилання

ТОП новини

Національна гвардія України і агресія Росії


Солдати Національної Гвардії проводять тренування в Нових Петрівцях, 31 квітня 2014 року
Солдати Національної Гвардії проводять тренування в Нових Петрівцях, 31 квітня 2014 року
Київ – 15 квітня перший батальйон Національної Гвардії відбув на Схід України для підтримки антитерористичної операції. Про це ЗМІ повідомив секретар Ради національної безпеки й оборони України Андрій Парубій. Верховна Рада України вирішила створити Національну гвардію 13 березня, враховуючи агресію Росії, корупцію в органах правопорядку, з одного боку, і бажання багатьох українських чоловіків захищати Вітчизну – з другого. Нацгвардія, згідно ухваленого закону, підпорядкована МВС України.

Щоправда, серед самих гвардійців і фахівців з питань безпеки чути голоси щодо необхідності підпорядкування Національної гвардії Міністерству оборони, враховуючи відкрито антиукраїнську політику Кремля і невисоку боєздатність Збройних сил України.

П’ятого квітня цього року перший батальйон Національної гвардії склав присягу на вірність Україні. У ньому майже півтисячі гвардійців віком від 18 до 55 років, які перед тим за три тижні екстерном пройшли спеціальну військову підготовку. За даними МВС, досі щодня до лав Нацгвардії зголошуються сотні українців.
Тренування в Нових Петрівцях, 31 квітня 2014 року
Тренування в Нових Петрівцях, 31 квітня 2014 року

Завдання Національної гвардії, по-суті, – це завдання ополченців, пояснив журналістам виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов.

«Маючи можливість дуже швидкого розгортання, Нацгвардія повинна перша зустріти ворога і дати можливість регулярним військам, частинам Збройних сил повністю перейти у контрнаступ. Це дуже відповідальна задача, яку повинна виконати Національна гвардія», – наголосив Турчинов.

Перший батальйон Національної гвардії сформували з добровольців Самооборони Майдану, а підготовкою його бійців займались офіцери внутрішніх військ. Пропри те, що з міліціонерами вчорашні бійці самооборони ще нещодавно спілкувалися через київські барикади, гвардійці говорять, що тепер вони вже по один бік на інших барикадах.

Один із гвардійців – Павло – каже, що внутрішні війська мають необхідний досвід, якого бракує самооборонцям у боротьбі зі зовнішнім ворогом. «Ці офіцери МВС мають досвід, якого, на жаль, ми не маємо, тож я їм вдячний за те, що вони з нами займаються і діляться досвідом», – зауважує він.
Як бійці Національної гвардії затримували «диверсантів»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Нацгвардія: епізод другий...

Національна гвардія існувала в Україні раніше, з 1991 до 2000 року. Згідно законодавства, до завдань гвардійців і у попередній період, і нині належать, серед інших, захист конституційного ладу України, цілісності її територій; формування в особливий період частин для охорони та оборони найважливіших державних об’єктів; участь у бойових діях з відбиття нападу ззовні і захисту безпеки України.

Попри те, що Національна гвардія належить до структур Міністерства внутрішніх справ, гвардійці бачать своїм головним завданням виконання військових завдань, боротьба з сепаратистами і зовнішніми ворогами. Таку думку українським і польським журналістам висловив новобранець Національної гвардії, киянин Андрій.

«Я просто хочу захищати свою країну, бо я так бачу, що ніхто з тих політиків, які стояли на Майдані, не поспішають захищати державу, іти до війська. Але ж хтось повинне це робити», – каже він.

Для ветерана афганської кампанії Андрія Терещенка взагалі неважливо, у чиєму підпорядкування перебуває Національна гвардія. Для нього головне – виконання конкретних завдань, які він і його побратими «афганці» навчені виконувати.

«Я зараз, якщо треба, один піду і сам зроблю більше, ніж ті молоді хлопчики, котрі проходять якусь підготовку! Не потрібен мені ніякий контракт, мені зараз що потрібно? Щоб мене перекинули зараз у Крим, а зі мною таких самих, підготовлених військових, як я», – пояснив Терещенко.

Генерал-майор Леонід Кравчук, який керував Нацгвардією у перші роки її існування, вважає, що Національна гвардія повинна бути підпорядкована Верховній Раді України. Саме так було при «першій каденції» Нацгвардії.

«Для застосування Національної Гвардії має бути колективне рішення. Ще одна причина – така система має бути ухвалена на довго. Також це питання фінансового забезпечення – ми вже маємо відповідний досвід, коли були на фінансовому забезпеченні при Кабміні, а підпорядковані Верховній Раді. За нами був депутатський контроль, але нас і поважали», – пояснив Кравчук.
Почалася бойова підготовка добровольців Національної гвардії України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Підпорядкування Нацгвардії залежить від завдань – експерт

Національна гвардія з правоохоронними функціями мала би бути у складі Міністерства оборони. Так Радіо Свобода пояснив своє бачення завдань Нацгвардії колишній голова СБУ, нині експерт з питань безпеки Ігор Смєшко.

«Я би бачив існування Національної гвардії у складі Міністерства оборони, а у перспективі – створення на базі Нацгвардії щось на кшталт жандармерії, як у Франції, чи корпусу карабінерів, як в Італії. Гвардійці могли би тоді виконувати правоохоронні функції і вирішувати практично основну масу проблем з правоохоронною діяльністю, наприклад, на рівні села, невеликого містечка чи району. Світовий досвід підказує, що ці структури мають найвищий рівень довіри до своєї діяльності. Так, різні опитування в країнах ЄС говорять, що такі інститути мають на один розряд вищу довіру, ніж поліція. Україні потрібно було взяти цей досвід», – зауважив експерт.

За словами Смєшка, у ці дні, якщо не години, завдання усієї військової і безпекової системи України – до якої належить і Національна гвардія – це захистити цілісність і суверенітет України, подолати сепаратизм і розпалювання ворожнечі усередині країни і дати відсіч Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG