Доступність посилання

ТОП новини

«Нова влада наразі прислуховується» – сумська громадськість


Суми – Після революційних подій в центральній владі відбулись значні кадрові зміни. Так само змінилось керівництво і в багатьох регіонах України. Про те, чи вплинула кардинально зміна облич на керівних посадах, зокрема в Сумах, поки що місцеві активісти говорити не беруться. Чекають дій. Дехто ж говорить, що змінити лише очільників недостатньо.

Із кінця лютого в Сумах та області змінилось керівництво. На місцевому рівні регіонала секретаря міськради змінили представником «Батьківщини», який тепер виконує і обов’язки міського голови Сум. Те ж саме на рівні області – секретар ради та голова адміністрації тепер із колишньої опозиції. Оновлений і виконавчий комітет міськради.

Громадськість таким кардинальним змінам радіти не поспішає. Об’єднання та організації активно долучаються до роботи владних структур, розробляють проекти та пропозиції щодо змін у місті. Люди чекають на ефективну співпрацю.

Перші кроки – позитивні

Головний редактор сумської газети «Панорама» та засновник «Громадського контролю» у Сумах Євген Положій вважає, що говорити про якісний зв’язок нової влади з громадою міста наразі зарано. Поки що – лише розмови, а висновки – після конкретних дій. Проте, він зауважує, що співпрацювати з новою владою легше, бо, принаймні, вона йде на контакт, на відміну від попереднього керівництва міста.

«Якщо говорити про колишню владу, то реально зв’язок між громадськістю і владою здійснювався виключно через онлайн-приймальню мера, де він писав якісь свої думки, або через його фб-сторінку. Це було персоніфіковане спілкування з людиною, яка посідає посаду. Важко назвати якимось обміном думками, чи зв’язком, чи ще щось. Громадська рада при міському голові була майже паралізована. Щодо перших кроків нової міської влади, то, я думаю, що вони позитивні. Поле для дискусій є, влада чує. Як вона почує – ще побачимо», – розповів Радіо Свобода журналіст та громадський діяч Євген Положій.

Погоджується з журналістом і громадський діяч Олександр Такул. Він сподівається на позитивний результат плідної співпраці новопризначенців із громадськістю. Говорить, що для цього є всі посили.
Будемо ініціювати проект рішення про громадські експертні комісії
Олександр Такул

«На рівні декларації – так, є багато зрушень таких. Будемо ініціювати проект рішення про громадські експертні комісії. Це новий формат співпраці, я готував проект рішення. Якщо спрацює, то думаю – так. Принаймні прислуховуються, а там, як далі буде – невідомо. Колишня влада, в принципі, не прислухалась, ті поради, які громадська рада висувала, вони ніколи не враховували», – сказав Радіо Свобода громадський діяч Олександр Такул.

Зміни «на нуль цілих, нуль десятих» – Бєсєдін

Не поділяє очікувань від кадрових змін майданівець, нещодавно обраний член виконавчого комітету Сергій Бєсєдін. Говорить, що потрібні системні зміни на всіх рівнях, а від кількох крісел чекати результатів не варто. Вважає, що серйозних зрушень не відбулося.
Реальна влада – це не просто міський голова чи виконком, а це цілі служби: служба ЖКГ, служба «Зеленбуду», служба «Доррембуду»
Сергій Бєсєдін

«Ні на скільки! На нуль цілих, нуль десятих. Вони зараз всі пішли у відпустки, пішли на лікарняні і тому подібне. Реальна влада – це не просто міський голова чи виконком, а це цілі служби: служба ЖКГ, служба «Зеленбуду», служба «Доррембуду». Абсолютно зі зміною влади нічого не відбулося», – сказав Радіо Свобода член виконкому Сергій Бєсєдін.

Проте зазначає він, зовсім скоро представникам влади доведеться поступитися власними амбіціями інтересам громадськості, бо головні зміни вже відбулися в свідомості народу.

Водночас радник голови обласної держадміністрації Микола Чернотицький давати оцінку ефективності змін у владі не береться, бо вважає, що на це питання відповідь має давати саме громадськість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG