Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії підтримують Україну, засуджуючи агресію Росії


Концерт на підтримку України у Ризі
Концерт на підтримку України у Ризі
Рига – У Ризі в Домському соборі відбувся концерт солідарності з Україною «Сьогодні я українець». Відомі латвійські актори, поети, виконавці виступили на знак підтримки України, засуджуючи агресію Росії. Пожертвування, зібрані у перебігу концерту, підуть на реабілітацію постраждалих на Майданах в Україні.

Чи не вперше під склепінням славнозвісного Домського собору у Ризі лунав Державний Гімн України, який виконали місцеві українці на завершення концерту солідарності. А розпочався захід духовним гімном – «Молитвою за Україну» у виконанні українського ансамблю «Дніпро».

Ідея щодо організації концерту солідарності з Україною, яку підтримали Ризька дума й Домський собор, належить латиському публіцисту Арнісу Шабловскісу. За словами музичного директора Домського собору Гунтарса Праниньша, до участі в концерті солідарності були запрошені латиські культурні діячі, щоб своїм словом, піснею, виконанням підтримати Україну у складний для неї час.

«Мета цього концерту – показати українцям, що вони не одні. Ми разом з вами. Я хочу наголосити, що нам слід триматися разом, щоб засвідчити усьому світові, що є дещо сильніше, ніж сила та влада. Що слово, віра й довіра є найважливішими і врешті-решт переможуть», – зазначив Гунтарс Праниньш.

«Сьогодні в Україні вирішується майбутнє світу»

За словами актриси Нового Ризького театру Еліти Клявіні, творча людина не може стояти осторонь, коли у світі відбуваються такі події. Якщо окремі російські культурні діячі підтримують Путіна, то більшість представників латиської інтелігенції – народ України.

Відома латиська поетка Мара Заліте зазначила Радіо Свобода, що сьогодні саме в Україні вирішується майбутнє світу.
Дорогий народе України – ти перший відчув на собі прояв агресії з боку Кремля. Ми підтримуємо тебе від всього серця
Мара Заліте
«Дорогий народе України, ти перший відчув на собі прояв агресії з боку Кремля, якої європейські народи не знали від часів Другої світової війни. Ми підтримуємо тебе від усього серця, ми бажаємо витривалості й сили. Ми думками, справами, усім, чим можемо, підтримаємо й допоможемо тобі. Ми віримо і сподіваємося, що ти переможеш», – наголосила Мара Заліте.

«Треба молитися і діяти…»

Серед присутніх на концерті «Сьогодні я українець» було багато латвійських політичних діячів. Депутат Європейського парламенту Сандра Калнієте поінформувала Радіо Свобода, що у січні вона була на Майдані у Києві і зі власного досвіду може судити про події в Україні.
Слід робити усе можливе, щоб вони зрозуміли абсурдність цього рішення. Економічні, політичні санкції, ембарго на зброю
Сандра Калнієте
«Маленький прапорець України, який я тримаю в руках, побував зі мною щонайменше в шістьох акціях протесту проти агресії Кремля в Україні, зокрема і в Дубліні, де були присутні Віталій Кличко і Юлія Тимошенко. Безумовно, нам треба молитися Богу, щоб він дав розуму тим людям, які намагаються зробити ще більше зла. Але цього недостатньо. Нам слід робити усе можливе, щоб вони зрозуміли абсурдність цього рішення. Економічні, політичні санкції, ембарго на зброю. НАТО слід ухвалити рішення про допомогу українській армії в оволодінні сучасними методами протидії», – вважає депутат Європейського парламенту.

У концерті солідарності взяли участь й українські колективи Латвії: фольклорний ансамбль «Дніпро», тріо «Україночка», дитячі ансамблі Ризької української середньої школи.

Керівник товариства «Дніпро» Іван Наливайко повідомив, що концерт «Сьогодні я українець» благодійний, усі кошти підуть на реабілітацію постраждалих у перебігу останніх подій в Україні.

У Домському соборі лунало Шевченкове слово

Вишукано і велично – ось такі враження від концерту. Велично лунав орган, українська пісня набувала неповторного звучання під склепінням Домського собору.

У рік 200-річного ювілею Великого Кобзаря на концерті у Ризі лунало й Шевченкове слово. Коли ансамбль «Дніпро» заспівав «Реве та стогне Дніпр широкий», присутні у Домському соборі піднялися зі своїх місць, щоб стоячи вшанувати пам’ять Великого Кобзаря Наразі 10-річний Даніелс Бісенієкс прочитав вірш Тараса Шевченка «Заповіт» п’ятьма мовами – українською, латиською, англійською, російською, грецькою.

На завершення концерту солідарності «Сьогодні я українець» усі присутні молилися за Україну. Українською мовою богослужіння провів священик Української греко-католицької церкви у Ризі Роман Сапужак, латиською – декан Ризького кафедрального собору Елійс Годиньш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG