Доступність посилання

ТОП новини

Коломойський очолив Дніпропетровську ОДА: чого очікувати?


Ігор Коломойський
Ігор Коломойський
Український мільярдер Ігор Коломойський посів крісло голови Дніпропетровської облдержадміністрації. У вівторок він дав першу прес-конференцію на посаді й став господарем адміністративної будівлі. Бізнесмен не приховує: ідею очолити Дніпропетровщину висунув він сам. Каже, що своїм завданням на посаді бачить «приведення ситуації в регіоні в мирне русло і відновлення спокою».

Свою першу прес-конференцію у ролі голови облдержадміністрації Ігор Коломойський, український бізнесмен, статки якого оцінюють в мільярди доларів, розпочав із обіцянок: він не буде займатись бізнесом на час свого головування в адміністрації і не виключає, що вже наступну прес-конференцію дасть українською мовою, адже в школі мав «п’ятірку» з цього предмету. Зазначає: розраховує обіймати свою посаду недовго – доти, доки ситуація в країні не стабілізується.

«Тиску не буде»

За словами Коломойського, його першочерговим завданням в області є ліквідація паніки. Каже, що вже провів зустріч із представниками силових відомств, і вони готові в повному обсязі виконувати свої обов'язки, зокрема, належно реагувати на заклики до сепаратизму.

Крім того, посадовець заявляє про необхідність боротьби з корупцією, скорочення привілеїв для чиновників тощо. Обіцяє також не тиснути на своїх колег-бізнесменів.

«Перші кроки – вчора ми проводили нараду, там справді говорилось про канікули для малого та середнього бізнесу. Але я хочу всім сказати: з одного боку, мають бути платежі, а з іншого боку, не має бути утисків, зайвих перевірок, тиску, виконання плану, спущеного згори. З іншого боку, є соціальні виплати – зарплати, пенсії, студенти, бюджетники. Бюджет має бути збалансованим, але тиску не буде», – зазначив Ігор Коломойський.

Ключі від будівлі й підтримка Євромайдану?

Ігор Коломойський був призначений на посаду голови Дніпропетровської облдержадміністрації своїм земляком, в. о. президента України Олександром Турчиновим. Бізнесмен не приховує: сам був ініціатором цього призначення, бо впевнений, що зможе стабілізувати ситуацію.

У вівторок комендант штабу національного порятунку в області Юрій Береза урочисто передав Коломойському ключі від будівлі облдержадміністрації. Водночас координатор штабу, керівник «Правого сектора» в регіоні Андрій Денисенко пообіцяв, що прихильники Євромайдану, які наразі контролюють будівлю, поступово звільнятимуть приміщення. За словами Андрія Денисенка, і недільне Народне віче Євромайдану, і керований ним штаб підтримували призначення Коломойського очільником області.

«Дійсно, для нас це дуже розумне, дуже зважене рішення. Ми розуміємо, що у цьому виявляється соціальна відповідальність великого бізнесу за долю України. І ми будемо співпрацювати», – зазначив Андрій Денисенко.

Неординарний, талановитий, але олігарх

Між тим експерти висловлюють перестороги щодо призначення новим керівником Дніпропетровської облдержадміністрації впливового бізнесмена. Політолог Андрій Золотарьов вважає, що на зміну «криворізьким ахметівцям» у керівництво області прийшли «дніпропетровські приватівці», змін же у самій системі влади не відбулось.

Аналітик зазначає: угода нової влади з великим бізнесом про керування областями Сходу України – це «угода з дияволом».

«Можна поважати таланти бізнесмена Коломойського, людина він неординарна, талановита, але він – олігарх. А саме протест проти олігархічної системи вивів людей на Майдан. Так сталось, що нова влада зіштовхнулась із загрозою єдності країни і нова влада знайшла собі партнера у вигляді бізнесменів – Коломойського, Тарути, Ахметова, Ярославського, людей, які дуже добре розуміють, що в разі перетворення Півдня та Сходу України в щось на кшталт Придністров’я – їхні статки обнуляться. Саме ось така загроза статкам і зробила з українських олігархів союзників нової влади. Зі своїм завданням Коломойський впорався краще, ніж Тарута або Ярославський, бо питання «де і з ким Дніпропетровщина» фактично зняте», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Він прогнозує, що Ігор Коломойський не перебуватиме постійно в області й фактичним керівником облдержадміністрації буде зовсім інша людина.

Зараз це зможе зберегти спокій – Дніпропетровщина буде більш-менш контрольованим регіоном
Андрій Золотарьов
«Я так гадаю, що в Коломойського дуже сильна алергія на амброзію та тополиний пух і в Дніпропетровську він не буде сидіти постійно. Але у нього є Микола Антонович Швець і він фактично керуватиме областю. Якщо раніше ми казали, що область віддана криворізькій групі Ахметова, то тепер вона віддана групі «Приват». Але це така сама олігархічна група. Не хочу зразу критикувати, а хочу подивитись, що вони будуть робити. Якщо це буде повернення до практики часів губернаторства Миколи Швеця, то нічого доброго це не принесе. Але зараз це зможе зберегти спокій – Дніпропетровщина буде більш-менш контрольованим регіоном», – прогнозує експерт.

Тим часом новий голова Дніпропетровської облдержадміністрації у вівторок представив своїх заступників із питань внутрішньої політики та з питань координації силових відомств. Ними стали бізнесмен Борис Філатов і екс-парламентар Святослав Олійник.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG