Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть українки й надалі здобувати шахову першість у світі?


Харків – Жіноча збірна України виграла чемпіонат світу із шахів серед жінок, що проходив у Казахстані. Ця перемога стала першою для українських шахістів під час командних чемпіонатів світу. Для українських спортсменок вирішальним матчем став поєдинок із російською збірною. Це дозволило українкам випередити шахісток із Китаю, які були чемпіонами світу три попередні роки. За цим складним чемпіонатом світу стежили гросмейстери з усього світу. У коментарі Радіо Свобода міжнародний гросмейстер із шахів, член Харківської обласної федерації шахів Олександр Ковчан поділився враженнями про перебіг чемпіонату світу з шахів, що тривав у Астані.

«Катерина Лагно з Донецька, хоча сама львів’янка. Анна Ушеніна з Харкова. Марія Музичук із міста Стрий Львівської області. Наталя Жукова з Одеси та Інна Гапоненко з Херсона. Це максимально потужний склад збірної – дівчата, найсильніші в Україні. Головний тренер цієї команди – харків’янин Михайло Бродський. Для українських гросмейстерів все складалося якнайкраще. Наприклад, під час жеребкування вони витягнули перший номер, що вже приємно. А це значить, що вони мали можливість грати білими фігурами дві партії поспіль. На початку вони грали зі слабшими суперницями, а отже, у них був час на розкачку, як-то кажуть, ввійти у гру. Найкращу гру дівчата показали з найголовнішими конкурентками – це зі збірною Китаю, які тричі були чемпіонами світу, з грузинами та росіянами. З росіянками грали в останньому турі. Найемоційнішими для мене були матчі між Україною і Китаєм та Україною і Грузією», – розповів про склад жіночої збірної міжнародний гросмейстер Олександр Ковчан.
Жіноча збірна України з шахів
Жіноча збірна України з шахів
За твердженням експерта, останнє десятиліття Китай зробив потужний ривок у підготовці шахових чемпіонів, залишивши позаду Росію та Україну.

«Китай став домінувати десь останні років 10. А до початку 90-х світовими лідерами в шаховому спорті були росіяни та українці. Наша школа мала серйозні традиції, серйозну підготовку. І, по суті, ось ці дівчата, які грають і стають чемпіонами, вони ще того періоду виховання. А тоді українська шахова школа, на мій погляд, випереджала китайську. Усіх учасниць збірної, цього складу, готували тренери ще тієї старої школи. Якщо говорити про нинішню ситуацію, то у Китаї – державна підтримка шахового спорту. У них спорт у пріоритеті держави, а отже, наявне постійне фінансування. Свого часу так було в Радянському Союзі», – аналізує Олександр Ковчан.

На думку члена харківської обласної шахової федерації, нинішні перемоги українок – це ще відголоски роботи тренерів, вихованих у радянських спортивних школах. А нині в Україні спортивні секції закривають, школи ледь фінансуються. А міжнародні змагання найвищого рівня відбуваються переважно за рахунок самих гросмейстерів.

«Якщо говорити про Україну – увага держави мінімальна. Якщо говорити про те, що варто зробити, то достатньо посилити увагу держави, фінансувати спортивні дитячі, юнацькі школи. І цього буде достатньо. Спортивні ж традиції нікуди не діваються. Якщо держава підтримуватиме спорт, шахи зокрема, то ми зможемо перемагати, ба навіть конкурувати з китайською та російською збірними. Потрібне постійне фінансування навчально-тренувальних зборів, фінансування відряджень спортсменів на міжнародні змагання, а у нас же дівчата виїжджають на чемпіонати за свій власний кошт. І, попри проблеми, у нас є чим пишатися, бо дворазовим олімпійським чемпіоном була чоловіча збірна з шахів, а серед найкращих жінок-гросмейстерів – харків’янка Анна Ушеніна, яка є чинним чемпіоном світу з шахів», – підсумував міжнародний гросмейстер Олександр Ковчан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG