Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщиною керуватиме вже інша людина Ахметова – експерти


Дмитро Колєсніков
Дмитро Колєсніков
У Дніпропетровщини новий керівник. У понеділок Президент Янукович підписав указ про призначення Дмитра Колєснікова головою обласної державної адміністрації. Перед цим глава держави звільнив з цієї посади Олександра Вілкула і призначив його віце-прем’єр-міністром, який опікуватиметься інфраструктурою, будівництвом та житлово-комунальним господарством. Експерти звертають увагу на те, що новий голова Дніпропетровської ОДА, так само, як і попередник, – людина Ріната Ахметова.

Новий голова Дніпропетровської облдержадміністрації 40-річний Дмитро Колєсніков, як і попередній Олександр Вілкул, – теж виходець із Кривого Рогу. Так само, як і Вілкул, він був топ-менеджером на комбінатах, які належать мільярдерові Рінату Ахметову. До останнього часу він працював у столиці – від 2010 року обіймав посаду голови Агентства держмайна України.

Політолог Андрій Золотарьов у новому керівникові Дніпропетровщини бачить типового представника «команди молодих менеджерів». Однак6 на відміну від Вілкула, Колєсніков «менш гнучкий», сказав Радіо Свобода експерт. Золотарьов прогнозує, що нова людина в кріслі голови обладміністрації продовжить політику попередника, однак навряд чи зуміє так застосовувати політику «різки й пряника».
Це людина без власного політичного обличчя, людина, яка йде разом з Ахметовим і командою.
Андрій Золотарьов

«Це людина без власного політичного обличчя, людина, яка йде разом з Ахметовим і командою. Це людина, яка має, за радянськими мірками, майже ідеальну анкету: пройшов від слюсаря до міністра. Але це відбувалось у дуже щільних рамках «ахметівської команди». По-друге, обіймаючи багато посад у різні роки, ще такого досвіду на обласній ланці він не мав. Робота голови ОДА дозволить заповнити цю лакуну в його біографії. Ця людина менш харизматична, ніж Вілкул, менш гнучка. Буде йти шляхом, який призначить йому Президент», – сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

«Плоть від плоті команди Ахметова»

У дніпропетровській опозиції на новопризначеного керівника особливих надій не покладають. Він – така сама «технічна постать», як і попередник, повністю виконуватиме вказівки «з центру», сказав у коментарі Радіо Свобода радник голови партії ВО «Свобода» Андрій Денисенко. Він вважає, що обіцянки попереднього голови облдержадміністрації, зокрема, щодо добудови метро за 4 роки, будуть, ймовірно, забуті.
Нема підстав вважати, що ситуація в області зміниться у кращий бік.
Андрій Денисенко

«Нема підстав вважати, що ситуація в області зміниться у кращий бік. Будь-який діалог опозиції і влади сьогодні ускладнений не особами, а самою суттю антинаціонального режиму Януковича. Колєсніков – така сама технічна фігура, як і Вілкул, яка буде виконувати все, що скажуть з Києва. Було поставлене Вілкулу завдання забезпечити викачку грошей із місцевих бюджетів – це завдання було виконане. Поставлять Колесникову завдання, як у 1932 році, вилучити врожай – і вичистять до останньої зернини. Незважаючи на те, що і перший, і другий є вихідцями з області, представниками не «донецьких» у чистому вигляді, а «криворізьких». Колєсніков – плоть від плоті команди Ахметова, права чи ліва рука, права чи ліва нога, не важливо. Тобто говорити про якісь зміни курсу неможливо», – сказав Андрій Денисенко.

Регіонали чекають офіційного представлення

Водночас місцеві регіонали кадрові зміни в області наразі не коментують. Про це можна буде говорити пізніше, після офіційного представлення нового голови облдержадміністрації керівником уряду Миколою Азаровим, сказав Радіо Свобода заступник голови обласної організації Партії регіонів Павло Безуглий.

«Після офіційного представлення. Я не експерт, я партійний функціонер передусім, дію в рамках статуту, партійної дисципліни», – зазначив він.

Тим часом голова обласної ради, регіонал Євген Удод у понеділок вже привітав Олександра Вілкула з призначенням на посаду віце-прем’єр-міністра України, назвавши це «високою оцінкою активної діяльності», а його колишнього заступника, теж криворіжця Геннадія Темника – з призначенням на посаду міністра регіонального розвитку та будівництва.


Довідка:
  • Дмитро Колєсніков народився 27 березня 1972 року в Кривому Розі. Від січня 2005-го по березень 2006 року працював заступником директора ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат». З березня 2006 року по квітень 2006 року обіймав посаду виконавчого директора ВАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат». Обидва комбінати входять до складу групи «Метінвест» Ріната Ахметова.
  • 10 серпня 2006 року Колєсніков був призначений першим заступником міністра промислової політики в уряді Віктора Януковича. Під час роботи в міністерстві відповідав за чорну металургію. У листопаді 2007 року був звільнений у зв’язку з обранням народним депутатом України за списком Партії регіонів.
  • 11 березня 2010 року Колєсніков був призначений на посаду міністра промислової політики, а від 23 грудня 2010 року став головою Державного агентства України з управління державними корпоративними правами та майном.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG