Доступність посилання

ТОП новини

Передноворічний «сюрприз»: на Дніпропетровщині закривають одразу 12 лікарень


Пікет пацієнтів 7-ї міської лікарні під ялинкою, Дніпропетровськ, 21 грудня 2012 року
Пікет пацієнтів 7-ї міської лікарні під ялинкою, Дніпропетровськ, 21 грудня 2012 року
Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині зникнуть одразу 12 лікарень. Таке рішення ухвалили в п’ятницю на сесії обласної ради. На голосування провладної більшості не вплинули ані обурені пацієнти під стінами, ані перестороги опозиції в залі. Влада запевняє: новації потрібні задля ефективнішого використання бюджетних грошей, частину медзакладів приєднають до інших, того ж профілю, медперсонал без роботи не залишать. Між тим супротивники рішення застерігають: воно, як і вся медична реформа в області, не пройшло громадських обговорень.

Під обласною радою, біля головної ялинки Дніпропетровщини зранку в 15-градусний мороз близько двох десятків пацієнтів 7-ї міської лікарні. Настрій несвятковий: їхній медичний заклад, що обслуговував 90 тисяч людей, закривають: обладнання і персонал переходить до лікарні «швидкої допомоги». Люди прийшли спонтанно, без плакатів і резолюцій. Виявилось: на площі, біля ялинки мітингувати зараз не можна, міліція виставила кордони і попросила протестувальників геть.

Багаторічний пацієнт лікарні Георгій обурений: заклад мав хороше кардіологічне відділення, а тепер, каже чоловік, планово підлікувати серце йому буде ніде. «Це ж не те, що в людини живіт заболів – він випив таблетку. Це серце. Зупинилось – і все», – зауважив Радіо Свобода чоловік.

Медики – залишаться?

Разом із сьомою обласна влада ухвалила рішення закрити ще 11 лікарень. В офіційному рішенні значиться: реорганізувати шляхом приєднання. «Злити» вирішили лікарні одного типу, зокрема, дитячі поліклініки у Кривому Розі, міський та обласний онкоцентри. Дві клінічні лікарні у Дніпропетровську, які об’єднали, знаходяться в різних районах міста – одна на лівому, інша на правому березі. А втім, влада запевняє: оптимізація потрібна задля більш ефективного використання ресурсів цих закладів. Ніхто з медиків без роботи не залишиться, звільнять тільки частину адміністративного персоналу, заявила у п’ятницю начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

«Кожна лікарня, не дивлячись на кількість ліжок, має адміністративно-господарський персонал – юристи, бухгалтери, економісти. Йде мова про скорочення цього персоналу. Не стоїть ніяк питання про скорочення медичного персоналу. Стоїть питання про покращення надання медичних послуг», – сказала посадовець.

«Над медичним експериментом сміється вся країна, а люди – плачуть»

Рішення щодо закриття лікарень викликало хвилю обурення серед опозиції. Але двадцяти голосів депутатів-опозиціонерів не вистачило, щоб блокувати рішення.
Неприпустимо проводити такі рішення без громадських слухань, громадського обговорення
Вікторія Шилова

«Неприпустимо проводити такі рішення без громадських слухань, громадського обговорення. Є лікарні, які об’єднуються, – вони на різних берегах Дніпра, а між ними – міст. Сьома лікарня об’єднується з лікарнею «швидкої» допомоги. Хто запропонував таке безглуздя? Де логіка? Я розумію, що хтось із кимось розправляється. Невже так можна знищувати наших лікарів? Над нашим медичним експериментом сміється вся країна, а люди – плачуть, бо помирають діти, літні люди», – вважає депутат Вікторія Шилова.

«Я прошу: клінічні лікарні Дніпропетровська не чіпайте. І другий момент: наглядові ради лікарень досі не знають про їхню реорганізацію. Навіщо ж ми так місцеве самоврядування штовхаємо?» – додає депутат Катерина Відякіна.

Разом із рішенням про закриття лікарень обласна рада у п’ятницю ухвалила рішення про річні контракти на роботу з десятками головних лікарів комунальних медичних закладів. На думку опозиції, таким чином влада посадила лікарів «на гачок»: через рік неслухняні медики будуть звільнені, вважають місцеві опозиціонери.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG