Доступність посилання

ТОП новини

Російські гастролери не знали, як користуватися турнікетами у харківському метро


Прихильники єдиної України, побиті у Харкові сепаратистами, 13 квітня 2014 року
Прихильники єдиної України, побиті у Харкові сепаратистами, 13 квітня 2014 року
Харків – Минула ніч у Харкові видалася спокійною після чергових протистоянь, які були у місті напередодні. Тоді в центрі Харкова мітингували прибічники референдуму з федеративного питання та прихильники єдиної України. Масові заходи завершилися сутичками зі стріляниною. Люди з георгіївськими стрічками лупцювали битами майданівців, медиків Червоного хреста та міліцію. Побиття прихильників єдиної України тривало навіть на станції метрополітену «Університет». Згодом медики з правоохоронцями повідомили про п’ятдесят потерпілих з обох боків, серед них – один міліціонер.

Побивши прихильників єдиної України, активісти з георгіївськими стрічками перебазувалися до міської ради. Кілька сотень людей блокували її подвір’я. Міліція їх то відтісняла звідти, то під натиском натовпу знову пропускала всередину. До самого ж приміщення зайшло кілька проросійських активістів. Там із ними вів перемовини міський голова Геннадій Кернес.

Очільник Харкова також виходив до людей умовити їх «припинити каламутити ситуацію». На свою адресу йому довелося почути образи, вимоги про відставку та звинувачення у зраді через підтримку нинішньої влади у Києві. Кернесу також закидали те, що він «допустив» затримання 65 «захисників Харкова». Таким чином себе називають прибічники референдуму з федеративного питання, дружби з Росією та державного статусу російської мови в Україні.
Проросійські активісти захопили подвір’я мерії у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Обіцянки Кернеса

Щоб сепаратисти не вдалися до повного блокування приміщення міської ради, Геннадій Кернес був щедрим на обіцянки. Він пообіцяв юридичну та фінансову допомогу затриманим під час звільнення від сепаратистів будівлі обласної державної адміністрації. Також Кернес запевнив, що забезпечить місце на площі Свободи для проведення акцій протесту. Крім цього, міський голова запевнив, що звертатиметься до Верховної Ради з проханням якнайшвидшого ухвалення закону України про місцеві референдуми. Також Кернес обіцяв мітингувальникам допомогти і з доступом до телебачення та посприяти у повернення трансляції російських телеканалів.
Геннадій Кернес
Геннадій Кернес

Не всі протестувальники повірили меру. Судячи з розмов поміж активістами, вони не зважилися на остаточне блокування приміщення міської ради через недостатню кількість людей. До того ж вони побоюються повторення долі затриманих в обладміністрації.

Разом із тим проросійські активісти закликали до мобілізації на противагу нібито здійснюваній мобілізації «Правого сектору». Також вони закликали створювати блок-пости на в’їздах до міста.

А тим часом харківським журналістам та користувачам «Фейсбук» вдалося зафіксувати на фото «туристів» із Росії, які приїхали до Харкова підтримати акції сепаратистів. Десятки хлопців із відповідним акцентом на одній зі станцій тутешнього метро з’ясовували, як користуватися турнікетами підземки. Річ у тім, що ці турнікети не схожі на свої аналоги, наприклад, у Києві, Москві або в інших містах колишнього СРСР, де є метро.

Зі свого боку, голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута пояснив новий сплеск акцій проросійських активістів спробою дестабілізації ситуації на південному сході України з метою зриву президентських виборів.

«Я розумію почуття людей, які довіряли Януковичу і голосували за нього. Вас зрадили. І сьогодні на цьому розчаруванні антиукраїнські сили намагаються спекулювати. Розколюючи країну і протиставляючи один регіон іншому, вони штовхають вас на протиправні дії, за які у підсумку доведеться нести відповідальність», – наголосив у своєму зверненні до мітингувальників Ігор Балута.

У понеділок проросійські активісти планують продовжити свої протести у Харкові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG