Доступність посилання

ТОП новини

Необхідно подбати про безпеку на президентських виборах – Айвазовська


Російська агресія та нестабільність на Сході України можуть зірвати президентські вибори - експерт

Президентські вибори відбудуться, якщо вдасться гарантувати безпечне волевиявлення громадян. Про це заявила Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора». На думку експерта, російська агресія та нестабільність на сході України можуть завадити волевиявленню.

«На жаль, ті виклики, які стоять зараз перед нами, – це в першу чергу нівелювання будь-яких фізичних небезпек для проведення виборів, роботи окружних, а згодом і дільничних виборчих комісій», – вважає Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора».

Можливе також блокування адміністративних будівель та перешкоджання діяльності виборчих дільниць. Про це заявив Олександр Черненко, голова Комітету виборців України. Як наслідок, вибори на деяких дільницях можуть не відбутися або ж не вдасться встановити їхні результати. Проте за законом, навіть у такому випадку ЦВК зобов’язана визнати результати голосування по всій країні.

«Тому сьогодні потрібно пам’ятати для тих, хто чинить перешкоди проведенню виборів: вони перш за все крадуть голоси у власних громадян», – наголосив Черненко.

Хоча підготовка до виборів рухається за планом, все ж існує ймовірність ескалації збройного конфлікту з Росією.

«Якщо в Україні навіть на окремо взятих територіях буде введено військовий або надзвичайний стан – вибори в межах всієї країни будуть неможливими. За єдиним винятком, якщо буде прийнято законодавчий акт щодо того, яким чином проводити вибори під час воєнного стану», – додала Ольга Айвазовська.

Загалом, експерти переконані, що Україні вдасться гарантувати безпечне волевиявлення громадян, не зважаючи на всі ризики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG