Доступність посилання

ТОП новини

Країни Заходу критикують владу Грузії через дії, повʼязані з законопроєктом про «іноагентів»


Протестувальники на площі Героїв у Тбілісі вночі 3 травня 2024 року
Протестувальники на площі Героїв у Тбілісі вночі 3 травня 2024 року

Європейський союз та США 2 травня засудили закон про «іноземних агентів», який розглядається законодавцями Грузії. У столиці країни Тбілісі тисячі людей знову перекрили рух транспорту, висловлюючи незгоду з суперечливим законопроєктом.

Протестувальники заповнили площу Героїв, ключове перехрестя, через яке проходить більша частина руху транспорту між районами міста. Автомобілі на дорогах утворили довгі черги.

Законопроєкт, який опоненти називають авторитарним і «російським», пройшов два з трьох читань у парламенті, і останні коментарі відображають тривогу як у Вашингтоні, так і в Брюсселі з приводу майбутнього напрямку розвитку кавказької країни, зазначає Reuters.

Владна партія «Грузинська мрія» заявляє, що закон, який вимагатиме від організацій, що отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, реєструватися як агентів іноземного впливу, «необхідний для забезпечення прозорості».

Засновник партії мільярдер Бідзіна Іванішвілі заявив цього тижня, що Грузія має захистити свій суверенітет від спроб Заходу «диктувати їй правила».

Генеральний директор управління Європейської комісії з питань розширення Ґерт Ян Копман повторив попередження ЄС, що ухвалення закону поставить під загрозу надії Грузії стати членом Європейського союзу.

Велика Британія, Італія, Німеччина та Сполучені Штати також піддали критиці законопроєкт, що обговорюється в Тбілісі. Білий дім висловив занепокоєння через негативний вплив, який може мати новий закон на здатність і бажання громадян Грузії висловлювати власну позицію.

Форум

XS
SM
MD
LG