Доступність посилання

ТОП новини

WSJ: США готують санкції проти китайських банків за роботу з Росією


Таким чином, американська влада розраховує змусити Пекін «припинити торговельну підтримку російської військової промисловості»
Таким чином, американська влада розраховує змусити Пекін «припинити торговельну підтримку російської військової промисловості»

США розробляють санкції, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела, обізнані з питанням.

Таким чином, американська влада розраховує змусити Пекін «припинити торговельну підтримку російської військової промисловості».

Як стверджує WSJ, допомога Пекіна дозволила Москві відновити свій військово-промисловий потенціал, оскільки Китай є основним постачальником у Росію мікросхем, деталей літаків, машин і верстатів. Китайські банки є ключовими посередниками в комерційному експорті до Росії, обробляючи платежі й надаючи компаніям-клієнтам кредити для торгових операцій, підкреслює видання.

Читайте також: Розвідка США виявила, що Китай різко збільшив продаж обладнання до Росії для її війни проти України

Однак американські чиновники, як пише WSJ, визнають, що запровадження санкцій проти китайських банків буде «варіантом ескалації» протиріч із Пекіном, якщо дипломатичні спроби не зможуть переконати китайську владу обмежити експорт продукції подвійного призначення до Росії.

24 квітня держсекретар США Ентоні Блінкен прибуде з триденним візитом до Китаю. Одна з цілей візиту – домогтися від Пекіна припинення підтримки російського ВПК.

«Китай не може мати і те, й інше, – заявив Блінкен. – Він не може претендувати на позитивні, дружні відносини з країнами Європи і водночас створювати найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення Холодної війни».

Раніше Китай прислухався до попереджень Заходу не постачати зброю до Росії, проте експорт товарів, які також мають військове застосування, досі продовжував зростати.

За підсумками березня 2024 року китайські виробники вперше за півтора року знизили прямі поставки машин, обладнання і механізованих вузлів до Росії, повідомляло російське видання РБК з посиланням на дані митної статистики КНР.

Зниження порівняно з березнем 2023 року становило 15%. Агентство Bloomberg у квітні повідомляло про загальне зниження китайського експорту до Росії на 16% за підсумками березня. Експерти пов’язують це із посиленням санкційного тиску з боку США на китайські банки і компанії.

Китай не приєднався до санкцій проти Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну. При цьому китайські банки все ж таки скоротили роботу з російськими клієнтами, які потрапили під обмеження. Раніше США запровадили санкції проти кількох китайських компаній за порушення заборони на експорт до Росії товарів, які можуть використовуватися у військовому виробництві.

Форум

XS
SM
MD
LG